Ενδοσκοπήσεις

Ακριβείας διαγνωστικές ενδοσκοπικές μέθοδοι εξέτασης

Γαστροσκόπηση  

Η γαστροσκόπηση είναι μία ενδοσκοπική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να εξετάσει το εσωτερικό τοίχωμα του ανώτερου πεπτικού συστήματος, συγκεκριμένα τον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου). Γίνεται με τη χρήση ενός λεπτού, ευκάμπτου οργάνου (γαστροσκόπιο), το οποίο διαθέτει κάμερα για την προβολή της εσωτερικής επιφάνειας του πεπτικού σωλήνα (βλεννογόνο) σε ειδική οθόνη. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ακολουθεί η λήψη βιοψιών από το βλεννογόνο του οισοφάγου, στομάχου και εντέρου.

Ορισμένες ενδείξεις διενέργειας της γαστροσκόπησης αποτελούν συμπτώματα όπως επίμονος πόνος ή δυσφορία στο ανώτερο μέρος της κοιλιάς, δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία), συχνές καούρες ή αναγωγές οξέων, μαύρα ή αιματοβαμμένα κόπρανα (μέλαινα), σημαντική απώλεια βάρους χωρίς εμφανή λόγο, ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία που μπορεί να υποδηλώνει εσωτερική αιμορραγία, καθώς και στα πλαίσια ενός προεγχειρητικού ελέγχου για παθήσεις που απαιτούν επέμβαση στο ανώτερο πεπτικό σύστημα.

Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 έως 15 λεπτά, μπορεί να διενεργηθεί με τοπική αναισθησία ή υπό καταστολή/μέθη

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε γαστροσκόπηση θα πρέπει να είστε νηστικός 6-7 ώρες πριν την εξέταση και να μην έχετε πιει υγρά τις τελευταίες τουλάχιστον δύο ώρες. Μην παραλείπετε να ενημερώνετε τη γιατρό για τυχόν παθήσεις, αλλά και για τα φάρμακα που παίρνετε και για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις που είχατε στο παρελθόν.

Αφού σας εξηγηθεί η διαδικασία, θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε αναπαυτικά στο αριστερό σας πλάι. Η γιατρός θα ψεκάσει το λαιμό σας με ένα τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη). Αμέσως μετά, θα σας χορηγηθεί ένα ηρεμιστικό φάρμακο που θα σας χαλαρώσει και έτσι γίνεται η εξέταση πολύ καλά ανεκτή δίχως να ενοχληθείτε. Η γιατρός θα περάσει το γαστροσκόπιο από το στόμα στον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και τέλος στον δωδεκαδάκτυλο. Εάν χρειαστεί, θα ληφθούν βιοψίες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα σας χορηγηθεί οξυγόνο και θα καταγράφονται οι παλμοί, η αρτηριακή σας πίεση και ο κορεσμός του οξυγόνου.

Η γαστροσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία και σπανίως παρατηρούνται επιπλοκές όπως ενόχληση ή πόνος στον λαιμό μετά τη διαδικασία λόγω της διέλευσης του γαστροσκόπιου, ή/και μικρή αιμορραγία ειδικά αν ληφθούν βιοψίες ή αφαιρεθούν πολύποδες. Η αιμορραγία στις περισσότερες περιπτώσεις καταστέλλεται αυτόματα και σπανίως απαιτείται περαιτέρω ενδοσκοπική και σπανιότατα χειρουργική παρέμβαση.

Σπανίως, η διενέργεια γαστροσκόπησης υπό καταστολή μπορεί να προκαλέσει καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές όπως αρρυθμίες ή αναπνευστική καταστολή, ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιοπάθειες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Μια σοβαρή αλλά πολύ σπάνια επιπλοκή είναι η διάτρηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα μείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα στο χώρο της ανάνηψης μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης. Η γιατρός θα σας ενημερώσει ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης για το πότε θα μπορείτε να φάτε. Λόγω της μέθης δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε μετά την εξέταση.

Κολονοσκόπηση 

Η κολονοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξέταση του εσωτερικού τοιχώματος του παχέος εντέρου (κόλον) και του ορθού. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διάγνωση και την πρόληψη των παθήσεων του παχέος εντέρου, όπως οι πολύποδες, τα έλκη, οι φλεγμονώδεις παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Γίνεται με τη χρήση ενός λεπτού, ευκάμπτου οργάνου (κολονοσκόπιο), το οποίο διαθέτει κάμερα για την προβολή της εσωτερικής επιφάνειας του πεπτικού σωλήνα (βλεννογόνο) σε ειδική οθόνη. Κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης μπορεί να ακολουθήσει η λήψη βιοψιών ή η αφαίρεση πολυπόδων.  

Ορισμένες ενδείξεις διενέργειας της κολονοσκόπησης αποτελούν συμπτώματα όπως ανεξήγητη αιμορραγία από το ορθό, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από συνήθως, ανεξήγητη απώλεια βάρους, διερεύνηση αναιμίας, επαναληπτικός έλεγχος μετά από αφαίρεση πολυπόδων του παχέος έντερου, χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn.  

Σημαντικός είναι ο ρόλος της κολονοσκόπησης ως προληπτικό μέσο κατά του καρκίνου του παχέος έντερου. Η διενέργεια της εξέτασης προτείνεται στην ηλικία των 50 ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων ή όχι, καθώς και σε νεότερη ηλικία σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολύποδων.  

Χορηγείται καταστολή ή αναισθησία ώστε η εξέταση να μην είναι επώδυνη για τον ασθενή. Η κολονοσκόπηση διαρκεί κατά μέσο όρο 20 έως 30 λεπτά. 

Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ειδική δίαιτα τις ημέρες πριν από την εξέταση. Μια μέρα πριν την κολονοσκόπηση θα ακολουθήσει προετοιμασία με καθαρτικά για τον καθαρισμό του εντέρου. Ο καλός καθαρισμός του εντέρου είναι ουσιώδης καθώς μειώνει το χρόνο της εξέτασης, βελτιώνει τη διακριτική δυνατότητα του εξεταστή και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο επιπλοκών. Θα σας δοθούν έντυπες οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία για την εξέταση στο προκαταρτικό ραντεβού. 

Αφού σας εξηγηθεί η διαδικασία, θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο αριστερό σας πλάι. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση ενός φλεβοκαθετήρα και η χορήγηση καταστολής έτσι ώστε να γίνεται η εξέταση πολύ καλά ανεκτή δίχως να ενοχληθείτε. Η γιατρός θα προωθήσει το κολονοσκόπιο μέσω του πρωκτού και θα εξετάσει όλο το παχύ έντερο καθώς και ένα τμήμα του λεπτού εντέρου. Εάν χρειαστεί θα ληφθούν βιοψίες.  

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα σας χορηγηθεί οξυγόνο και θα καταγράφονται οι παλμοί, η αρτηριακή σας πίεση και ο κορεσμός του οξυγόνου. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιείται κατά την εξέταση για τη διάταση του εντέρου αντί ατμοσφαιρικού αέρα διοξείδιο του άνθρακα το οποίο απορροφάται γρήγορα από τα εντερικά τοιχώματα και αποβάλλεται μέσω της αναπνοής, μειώνοντας την πιθανότητα ενοχλήσεων όπως φούσκωμα ή πόνο μετά την εξέταση. 

Η κολονοσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Σπανίως, η διενέργεια εξέτασης υπό καταστολή μπορεί να προκαλέσει καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές όπως αρρυθμίες ή αναπνευστική καταστολή, ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιοπάθειες ή αναπνευστικά προβλήματα.  

Μια σπάνια επιπλοκή είναι η αιμορραγία κυρίως μετά από πολυπεκτομή (αφαίρεση πολύποδα), η οποία συνήθως πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου (βρόχου) που στραγγαλίζει τον πολύποδα και στο τέλος τον κόβει καυτηριάζοντας ταυτόχρονα το σημείο εκτομής μειώνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η αιμορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, με την τοπική έγχυση ειδικών φαρμάκων ή/και με την τοποθέτηση ειδικών αιμοστατικών clips.  

Άλλη μια ακόμη πιο σπάνια επιπλοκή είναι η διάτρηση, το να δημιουργηθεί δηλαδή μια μικρή τρύπα στο παχύ έντερο κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης και της πολυπεκτομής. Αυτή η επιπλοκή αντιμετωπίζεται σε πολλές περιπτώσεις ενδοσκοπικά και σπάνια απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.  

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα μείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα στο χώρο της ανάνηψης μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης. Η γιατρός θα σας ενημερώσει ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης για το πότε θα μπορείτε να φάτε. Λόγω της μέθης δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε μετά την εξέταση. 

Ορθοσκόπηση 

Η ορθοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξέταση του εσωτερικού τοιχώματος του ορθού, δηλαδή του κατώτερου μέρους του παχέος εντέρου. Στην ορθοσιγμοειδοσκόπηση εξετάζεται το εσωτερικό τοίχωμα του ορθού και του σιγμοειδούς κόλον. Γίνεται με τη χρήση ενός λεπτού, ευκάμπτου οργάνου (Κολονοσκόπιο), το οποίο διαθέτει κάμερα για την προβολή της εσωτερικής επιφάνειας του πεπτικού σωλήνα (βλεννογόνο) σε ειδική οθόνη.  

Κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης μπορεί να ακολουθήσει η λήψη βιοψιών ή η αφαίρεση πολυπόδων.  

Ορισμένες ενδείξεις διενέργειας της εξέτασης αποτελούν συμπτώματα όπως ανεξήγητη αιμορραγία από το ορθό, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από συνήθως, πόνος ή δυσφορία στην περιοχή του ορθού ή του κατώτερου μέρους της κοιλιάς, ανεξήγητη απώλεια βάρους καθώς και η παρακολούθηση χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn.  

Η εξέταση πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι, ως επί των πλείστον, ανώδυνη. Μπορεί να χορηγηθεί τοπική αναισθησία ή ελαφριά καταστολή για να μειωθεί η δυσφορία. 

Πριν από την εξέταση, μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να ακολουθήσει μια ειδική δίαιτα και να χρησιμοποιήσει καθαρτικά ή κλύσμα για τον καθαρισμό του κατώτερου εντέρου. Ο καλός καθαρισμός του εντέρου είναι ουσιώδης καθώς μειώνει το χρόνο της εξέτασης, βελτιώνει τη διακριτική δυνατότητα του εξεταστή και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο επιπλοκών. Θα σας δοθούν έντυπες οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία για την εξέταση στο προκαταρτικό ραντεβού. 

Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση.  

Σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν οι ακόλουθες επιπλοκές:  

  • Τοπικός ερεθισμός στον πρωκτό, που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες.  
  • Μικρή αιμορραγία, ειδικά αν ληφθούν βιοψίες ή αφαιρεθούν πολύποδες.  

Η αιμορραγία στις περισσότερες περιπτώσεις καταστέλλεται αυτόματα και σπανίως απαιτείται περαιτέρω ενδοσκοπική και σπανιότατα χειρουργική παρέμβαση.  

Σπανίως, η διενέργεια εξέτασης υπό καταστολή μπορεί να προκαλέσει καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές όπως αρρυθμίες ή αναπνευστική καταστολή, ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιοπάθειες ή αναπνευστικά προβλήματα.  

Μια σοβαρή αλλά πολύ σπάνια επιπλοκή είναι η διάτρηση του εντέρου. Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.  

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα μείνετε εάν σας χορηγηθεί καταστολή για κάποιο χρονικό διάστημα στο χώρο της ανάνηψης μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης. Η γιατρός θα σας ενημερώσει ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης για το πότε θα μπορείτε να φάτε. Λόγω της μέθης δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε μετά την εξέταση. 

Έχετε μήπως ερωτήσεις;

Δείτε και τις υπόλοιπες παροχές ή κλείστε απευθείας το ραντεβού σας, στο γαστρεντερολογικό μας ιατρείο, στο Ναύπλιο!